Starasz się jeść zdrowo, ćwiczysz, dbasz o siebie, a ciągle masz jakieś trudne do zdiagnozowania problemy ze zdrowiem?
Możesz mieć nietolerancję pokarmową. Nie, to nie takie proste jak alergia ale można za to prosto wykryć w czym problem!
W skrócie - o co chodzi?
- Nietolerancja pokarmowa przypomina trochę alergię ale nie jest to to samo
- W zjawisku tym także bierze udział układ odpornościowy ale inne przeciwciała niż oznacza się przy alergiach (IgG - immunoglobuliny G, a nie IgE - immunoglobuliny E)
- Zaburzenia są rozłożone w czasie i mają objawy niespecyficzne, przypisywane wielu chorobom
- Metoda jest potwierdzona doniesieniami naukowymi - nie jest to jakaś szarlataneria, te zjawiska występują w organiźmie, naukowcy zastanawiają się tylko nad skalą ich wpływu
- Nietolerancja pokarmowa jest właściwie, krótko mówiąc potwierdzeniem powiedzenia "jesteś tym co jesz"
Czym są testy?
- Testy są wyrobami medycznymi do użytku amulatoryjnego, z kolei szersze badania laboratoryjne prowadzi dla nas certyfikowane laboratorium
- Dla klienta badanie ogranicza się właściwie do prawie bezbolesnego ukłucia w palec (nie jest to pobieranie krwi strzykawką - pobór wygląda jak test na cukier dla cukrzyków i można dokonać go samemu)
- Testy mają za zadanie wykryć nietolerancję pokarmową typu III (kompleksów immunologicznych; podział według Coombsa). W mechanizmie tym biorą udział przeciwciała IgG specyficzne pokarmowo
Za mało informacji? Czytaj dalej :)
Co warto wiedzieć o nietolerancji pokarmowej?
Z roku na rok na świecie i w naszym kraju wzrasta liczba osób chorujących z powodu nadwrażliwości na pokarmy. W ostatnich latach coraz szerzej akceptowany jest pogląd, że nietolerancja pokarmowa zależna od przeciwciał klasy G (IgG), może przyczyniać się do występowania wielu objawów i zaburzeń przewlekłych, które dotąd nie były wiązane przyczynowo ze stosowaną dietą. W ostatnich latach naukowcy wielu krajów przeprowadzili badania dotyczące związku między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych, m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe. Wykazano, że aż 75% spośród badanych pacjentów odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej wskazanej w oparciu o test na nietolerancję pokarmową i wysoko oceniło poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjentów. Przypuszcza się, że kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG i fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu indukując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach. W jeszcze innych badaniach autorzy postulują, że możliwy jest patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości, miażdżycy czy migreny.
Zalecane jest stosowanie diety eliminacyjnej opartej o badanie nietolerancji pokarmowej między innymi w takich specjalnościach jak: gastroenterologia (np. zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), reumatologia (np. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa), dermatologia (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca), alergologia (wszystkie objawy testowane nie poprzez przeciwciała IgE, tylko IgG), choroby autoimmunologiczne (np. choroba Hashimoto).
Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przyczynę dolegliwości.
Czym dokładnie jest Nietolerancja Pokarmowa?
Rozumienie złożonego sposobu, w jaki żywność wpływa na nasze zdrowie, jest dopiero w fazie rozwoju. Osoby, którze zdradzają niektóre z objawów związane z nietolerancją pokarmową - przeciwciała IgG, często słyszą niewłaściwą diagnozę lub że ich stan jest wynikiem napięć emocjonalnych, w ten sposób przedłużając właściwe rozpoznanie przyczyny i leczenie. Teraz można już znaleźć odpowiedź na Państwa pytania - test na nietolerancję pokarmową pomoże wskazać przyczynę objawów i kolejno doprowadzić do długotrwałego lepszego samopoczucia.
Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.
Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, iż przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.
Alergia Pokarmowa to nie to samo co Nietolerancja Pokarmowa
Obydwa terminy zazwyczaj są mylone.
Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.
Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą pojawić się do dwóch godzin.
Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jaja, mleko, ryby i skorupiaki.
Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.
Podsumowanie informacji o Alergiach i Nietolerancjach Pokarmowych
Alergia Pokarmowa
Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny.
Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie.
Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.
Nietolerancja Pokarmowa
Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach
Możesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.
Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia
Objawy Nietolerancji Pokarmowej
Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. U osób może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów.
- Niepokój (ostry lub chroniczny)
- Artretyzm
- Astma
- Zespół deficytu uwagi (AHND)
- Moczenie mimowolne nocne
- Wzdęcia
- Zapalenie oskrzeli
- Celiakia
- Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
- Zatwardzenia
- Mukowiscydoza
- Depresja
- Biegunki
- Fibromyalgia
- Nieżyt żołądka
- Bóle głowy
- Zapalenie jelit
- Bezsenność
- Zespół hiperaktywności
- Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
- Świąd skóry
- Zespół złego wchłaniania
- Migrena
- Zaburzenia snu
- Zatrzymywanie wody w organizmie
- Nadwaga lub niedowaga
FoodTest – Informacja Techniczna
Test FoodTest 110, V90, 90 i 40 opiera się na tej samej technologii. Metodą zastosowaną do przeprowadzenia badania FoodTest jest ELISA (ang. enzyme-linked immunosorbent assay), czyli test immunoenzymatyczny lub immunoenzymosorbcyjny – jeden z najpowszechniej stosowanych testów w badaniach biomedycznych, zarówno naukowych, jak i diagnostycznych. Ekstrakty różnych antygenów żywności są powlekane, pojedynczo lub w postaci mieszanin, na powierzchnię zagłębień (studzienek). Materiał biologiczny (rozcieńczonego 1:400) jest dodany do wszystkich studzienek powleczonych antygenem i inkubowany przez 30 minut, aby pozwolić pokarmowo-specyficznym przeciwciałom powiązać się z antygenami w mikropłytkowych studzienkach.
Po wypłukaniu niezwiązanych składników surowicy, do studzienek dodane jest kozie anty-ludzkie IgG skoniugowane z peroksydazą chrzanową, ta wiąże się z przeciwciałami związanymi z podłożem w drugiej inkubacji. Niezwiązany koniugat usuwany jest poprzez wypłukanie a roztwór zawierający 3,3 ', 5,5'-tetrametylobenzydynę (TMB) i enzym dodaje się w celu odnalezienia konkretnego wiązania przeciwciał. Dodanie roztworu zatrzymującego reakcję kończy i zapewnia pH odpowiednie do koloru. Normy optycznej gęstości, kontrola dodatnia i próbki są mierzone za pomocą czytnika mikropłytek przy długości fali 450 nm.
Test immunoenzymatyczny ELISA jest szybkim, kolorymetrycznym, mikropłytkowym testem służącym do pomiaru przeciwciał IgG swoistych dla zestawu składników pokarmowych, wykonywanym na próbce krwi pełnej, surowicy lub osocza. Technologia ELISA została opracowana przez firmę Genesis Diagnostics Ltd. Bliższe informacje można uzyskać odwiedzając stronę www.elisa.co.uk
FoodPrint® 200+ – Informacja Techniczna
Test FoodPrint® 200+ opiera się na tej samej technologii, która leży u podstaw testu FoodPrint® 120+. Test Genarrayt® Food IgG jest szybkim, kolorymetrycznym, mikropłytkowym testem immunologicznym ELISA służącym do pomiaru przeciwciał IgG swoistych dla zestawu obejmującego do 221 składników pokarmowych, wykonywanym na próbce krwi pełnej, surowicy lub osocza. Technologia Genarrayt® Microarray Food IgG została opracowana przez firmę Genesis Diagnostics Ltd. Bliższe informacje można uzyskać odwiedzając stronę www.elisa.co.uk
Masz pytania? Chcesz umówić się na wizytę?
Literatura:
- No 1 - Dietary Advice on Food Specific IgG Results Geoffrey Hardman, Gillian Hart, University of York, Heslington, York, UK Nutrition and food science Vol 37 No 1 2007 pp 16-23 [pdf]
- No 2 - Food elimination based on IgG antibodies in IBS W Atkinson, T A Sheldon, N Shaath, PJ Whorwell Gut 2004:53 1459-1464 doi: 10.1136 [pdf]
- No 5 - Food allergy in IBS E Isolauri, S.Rautava, M.Kalliomaki Gut 2004; 53 1391-1393 10.1136 [pdf]
- No 6 - Migraine and food IgG Trevor Rees, David Watson, Susan Lipscombe, Helen Speight, Peter Cousins, Geoffrey Hardman and Andrew J. Dowson. Headache care Vol.2 No 2 2005 105-110 [pdf]
- No 7 - Celiac Disease Peter H.R Green M.D. and Christopher collier, M.D. PhD The New England Journal of Medicine 2007; 357:1731-43 [pdf]
- No 8 - Alterations of food antigen-specific serum immunoglobolins G and E in IBS X.L.Zuo, Y.Q. Li, W.J.Li, Y.T. Guo, X.F. Lu, J.M. Li and P.V. Desmond Clinical and Experimental Allergy, 37, 823-830 [pdf]
- No 10 Food IgG and Intima Thickness in Juveniles M. Wilders-Truschnig, H.Mangge, C.Lieners, H.J.Gruber, C Mayer, W Marz Exp Clin Endocrinol Diabetes 2008; 116:241-245 [pdf]
- No 11 - Food Intollerance and its impact on Chronic Disease Dr Mike Matthews MB BSc Allergy UK [pdf]
- No 12 - Vegan Diet free of gluten I Hafstöm, B.Ringertz, A. Spångberg, L. Von Zweigbergk, S. Brannemark, I. Nylander, J.Rönnelid, L.Laasonen, L.Klareskog. British Society of Rheumatology, 2001 pp 1175-1179 [pdf]
- No 13 Cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis.pdf M Hvatum, L Kanerud, R Hällgren, P Brandtzaeg Gut 2006:55 1240-1247 originally published online 16 feb 2006 [pdf]
- No 14 Towards an understanding of Allergy and In Vitro testing By Mary James N.D Great Smokies Diagnostic Laboratory [pdf]
- No 14PL - W kierunku lepszego rozumienia alergii i testow in vitro By Mary James N.D Great Smokies Diagnostic Laboratory [pdf]